Voorkomende ziekten

 


ZIEKTEN VERSPREID DOOR INSECTEN/ZOOGDIEREN

Muggen
Muggen zijn vervelende insecten, die naast dat ze je 's nachts door hun gezoem uit je slaap kunnen houden, ook een aantal ziektes kunnen overbrengen.


Malaria
Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door malariaparasieten, die het lichaam binnenkomen via een muggenbeet. De malariaparasieten vermenigvuldigen zich eerst in de lever, daarna in de rode bloedcellen. Daarbij treden ziekteverschijnselen op, zoals koude rillingen, gevolgd door koorts. Meestal begint dit met een grieperig gevoel. Er bestaat helaas geen vaccin tegen malaria.

Hoe merkt U dat U malaria heeft?
Malaria kan zich voordoen als heftige aanvallen van koude rillingen en koorts, maar ook als een grieperig gevoel met hoofdpijn, zonder duidelijke koorts . (U malaria kunt krijgen, ook als u trouw uw malariatabletten slikt )

Je kunt zelf een aantal maatregelen nemen om de kans op het krijgen van malaria te verminderen.
Het voorkomen van muggenbeten is natuurlijk het belangrijkst!
Deze zgn anti-muggenmaatregelen zijn:
smeer je in met een muggenwerend middel op basis van Deet.
Slaap onder een klamboe of in een muggenvrije kamer.Draag na zonsondergang lange mouwen, een lange broek en sokken.
In veel landen zijn deze maatregelen al voldoende. Soms is het echter ook nodig medicijnen te slikken (malariaprofylaxe). Dit verschilt per land en streek. Ook het soort van medicijnen verschilt.
Het vaccinatiecentrum zal je afhankelijk van de duur van de reis, de plaats en je medische voorgeschiedenis adviseren wat je het best kunt gebruiken. Deze kuur van malariatabletten moet je na het verlaten van het malariagebied nog enige tijd doorslikken. De tijd dat doorgeslikt moet worden, verschilt per medicijn, het varieert van 1 tot 4 weken.
Malaria is een gevaarlijke ziekte, bij het ontstaan van de klachten is een snelle behandeling met medicijnen nodig.

Wat te doen wanneer U een malaria aanval vermoedt, tijdens verblijf in de tropen.

Als u malaria vermoedt, moet u zo snel mogelijk uw bloed op malariaparasieten laten onderzoeken door de dichtstbijzijnde arts of in een ziekenhuis, zodat U snel met een goede behandeling kunt beginnen. Als geen arts of ziekenhuis bereikbaar is, dan kunt u wanneer de 'griep' met koorts twee dagen aanhoudt, een noodbehandeling nemen volgens voorschrift. Hierover kunnen wij U op ons spreekuur meer informatie geven.
Het is raadzaam na een noodbehandeling toch een (plaatselijke) arts te raadplegen, zeker als u ook hierop niet adequaat reageert, of de koorts niet binnen 48 uur verdwijnt.

Landen waar malaria voorkomt:

Als je na terugkomst (ook na enkele weken) uit een malariagebied ziek wordt, bedenk dan, dat dit evt malaria zou kunnen zijn ! Meld dan ook altijd aan de huisarts dat je op reis bent geweest.

Iets om te onthouden:
* Aan Malaria ga je dood, aan de profylaxe nooit.


Dengue (knokkelkoorts)
Dengue, of knokkelkoorts, is een virus dat wordt overgebracht op mensen door de steek van een besmette mug (de kleine zwart witte tijgermug). De verschijnselen lijken op die van griep. Als een goede behandeling voorhanden is verloopt de ziekte meestal onschuldig, maar het kan tot de dood leiden.

Hoe herken je Dengue?
De incubatietijd van dengue is twee tot vijftien dagen, het gemiddelde ligt tussen vijf en zeven dagen. De eerste tekenen van de ziekte zijn acute hoge koorts met koude rillingen, zware hoofdpijn, pijn achter de ogen, en spier- en gewrichtspijnen. Na de eerste ziektedagen krijgt de patiŽnt last van hoesten, keelpijn, smaakveranderingen, misselijkheid, overgeven en huiduitslag. Jonge kinderen krijgen de ziekte vaak in lichte vorm; zij zijn misselijk en hebben last van huiduitslag. Bij oudere kinderen en volwassenen zijn de klachten vaak ernstiger.

Voorkomen
De mug die het virus overbrengt, is overdag actief. Tegen de ziekte bestaat geen vaccinatie. Mensen moeten zich zoveel mogelijk beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van muggenwerende middelen ( DEET) en muskietennetten. De muggen en larven zitten tot in de potten, pannen en andere plaatsen waar schoon (regen)water blijft staan.

Waar komt het voor
Dengue komt vooral voor in verstedelijkte gebieden in Midden- en Zuid-Amerika, Zuidoost AziŽ, het Caribische gebied en Afrika. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO loopt tweevijfde van de wereldbevolking - rond de 2,5 miljard mensen - kans om knokkelkoorts op te lopen. Door snelle, ongeplande uitbreiding van steden neemt de kans op overbrenging van de ziekte toe, doordat het aantal broedplaatsen voor de muggen toeneemt. Vooral sloppenwijken, waar waterbronnen zijn en geen fatsoenlijke vuilnisopslag aanwezig is, vormen een bedreiging voor de volksgezondheid.

Behandeling
Een vaccin of behandeling tegen Dengue is nog niet beschikbaar.dus blijft het advies:
Vermijd plaatsen met stilstaand water, daar broeden de dengue-muggen. De muggen steken vooral overdag. Draag daarom bedekkende kleding en gebruik een antimuggenmiddel (DEET).


Japanse encefalitis
Op het platteland in delen van Zuidoost-AziŽ komt een bijzondere vorm van hersenvliesontsteking voor die wordt veroorzaakt door een virus. Deze ziekte wordt overgedragen door muggen. De meeste reizigers naar AziŽ hebben weinig kans op besmetting. Het grootste risico lopen mensen die langdurig op het platteland verblijven in een seizoen waarin de ziekte optreedt. Voor hen is vaccinatie aan te raden. Dat voorkomt in tachtig tot negentig procent van de gevallen een uitbraak van Japanse encefalitis. Het is dus belangrijk dat u zich beschermt tegen muggenbeten door middel van insectenwerende middelen( Deet) en een muskietennet.


Bilharzia
Bilharzia is een wormziekte. De larven( zijn heel klein en niet direct zichtbaar!) leven in stilstaand zoet water en kunnen de intacte huid doordringen. In het lichaam ontwikkelen ze zich tot wormen die in de bloedvaten van darm of blaas leven.
Bilharzia komt voor in Afrika, delen van Latijns-Amerika, China, Japan, IndonesiŽ en enkele delen van het Midden-Oosten.
In de genoemde gebieden kunt u beter niet zwemmen, pootjebaden of zelfs uw handen wassen in stilstaand of zwak stromend water.


Hondsdolheid (rabiŽs)
In veel landen, ook in de landen die Nederland direct omringen, komt hondsdolheid voor. Het komt vooral voor in Afrika, AziŽ en Zuid-Amerika. Dragers van het virus zijn besmette zoogdieren zoals honden, katten, apen of vleermuizen. Het is niet altijd te zien of dieren besmet zijn. Sommige dragen het virus bij zich zonder er zichtbaar last van te hebben. Het is in elk geval verdacht wanneer een dier agressie toont of onrustig is, of wanneer een van nature schuw dier zijn schuwheid verliest.
In sommige gevallen wordt geadviseerd U tegen rabiŽs te vaccineren.

Behandeling
Laat u direct behandelen na een beet, krab of lik van een mogelijk besmet dier. De wond moet goed worden schoongemaakt met water en zeep en ontsmet worden met betadine of alcohol. Zorg ervoor dat u, liefst binnen 24 uur, antiserum krijgt. Begin zo snel mogelijk met een serie van vijf vaccinaties. Bovendien moet u antibiotica en mogelijk een tetanusvaccinatie krijgen. Neem bij aankomst in Nederland zo snel mogelijk contact op met of uw huisarts. Als u vooraf bent gevaccineerd heeft u geen antiserum en minder vaccinaties nodig.


Teken-encefalitis (hersenontsteking)
Teken leven in natuurgebieden. De spinachtige diertjes houden zich schuil in hoge grashalmen of laag struikgewas. Zodra een mens of dier voorbij komt, bijten ze zich vast in diens huid. Teken kunnen besmet zijn met virussen. Mensen raken besmet door de beet van een geÔnfecteerde teek of door het drinken van ongepasteuriseerde melk. De meeste besmettingen gebeuren in de zomer of de vroege herfst, wanneer de teken het talrijkst zijn.
Een teek hecht zich aan het lichaam, maar is wel te verwijderen. Doe dat zo snel en zorgvuldig mogelijk. Hoe langer de teek op het lichaam zit, hoe groter de kans op besmetting. Het verwijderen is een kunst op zich. Pak de teek tussen duim en wijsvinger of met een fijn, puntig pincet achter de kop en trek hem recht omhoog.Gebruik vooral geen alcohol of een brandende sigaret bij het verwijderen.

Voorkomen
Draag in natuurgebieden kleding die het lichaam bedekt. Controleer na thuiskomst uw lichaam op de aanwezigheid van teken. De diertjes hebben een voorkeur voor een donkere, warme plek zoals de knieholte, lies of oksel.


ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme komt vrijwel overal ter wereld voor en wordt overgedragen door teken. De infectie kan een rode ringvormige huiduitslag en een grieperig gevoel veroorzaken.
In een later stadium kunnen aandoeningen aan het zenuwstelsel of de gewrichten ontstaan. De ziekte kan worden behandeld met antibiotica. Controleer uzelf dagelijks op teken!

<- NAAR BOVEN


SEKSUEEL OVERDRAAGBARE ZIEKTEN

Seksueel overdraagbare ziekten zoals gonorroe, syfilis en chlamydia, komen overal op de wereld voor en kunnen via onbeschermd seksueel contact overgedragen worden. Let op:
De verschijnselen kunnen onduidelijk zijn of geheel ontbreken.
De pil geeft geen bescherming tegen geslachtsziekten.
Het condoom geeft een belangrijke bescherming. Neem condooms mee uit Nederland. Ga bij twijfel of klachten altijd naar de dokter en aarzel niet te vertellen dat u mogelijk aan besmetting heeft blootgestaan.


AIDS
Het virus dat AIDS veroorzaakt wordt onbeschermd seksueel contact overgebrachtof wanneer u bloed-bloed contact heeft Het virus komt in alle landen voor: in de westerse wereld nog hoofdzakelijk bij bepaalde risicogroepen zoals drugverslaafden en personen met veel wisselende onbeschermde seksuele contacten. In Afrika, AziŽ, Latijns-Amerika, Oost-Europa en het Caribische gebied, komt het virus op veel grotere schaal voor onder heteroseksuele bevolkingsgroepen. Onbeschermd seksueel contact moet sterk worden ontraden; het condoom biedt ook tegen aids ook een belangrijke bescherming. (Neem condooms uit Nederland!)


Hepatitis B
Hepatitis B is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. U kunt hepatitis B oplopen via seksueel contact, bloed en niet-steriele medische ingrepen (tandarts etc.). Ook bij het zetten van tatoeages, piercings of bij de kapper( scheren met een reeds gebruikt mesje) kunt u hepatitis B oplopen. De ziekte komt veel voor in de meeste gebieden in Afrika, AziŽ, Oost Europa en Latijns Amerika. Het gebruik van condooms biedt een goede bescherming tegen seksuele overdracht van de ziekte. Als u langere tijd in een risicogebied verblijft of een risicovolle leeftijd heeft wordt vaccinatie tegen hepatitis B aanbevolen.

<- NAAR BOVEN


HOOGTEZIEKTEN

Hoogteziekte is een aandoening die optreedt indien een persoon zich te snel naar grotere hoogten begeeft. Hoogteziekte treedt in het algemeen boven 3500 m op, maar in zeldzame gevallen ook wel eens op 2500 m. Enkele ernstige van deze verschijnselen, t.w. hersen- en longoedeem, kunnen de dood tot gevolg hebben.

De volgende symptomen treden, doorgaans in combinatie, op:

'milde' symptomen zijn:

Hoofdpijn.
Dit is als zodanig geen reden voor alarm. Een inspannende dag in de hete zon kan zoiets ook veroorzaken. Dit soort hoofdpijn zakt echter snel na wat uitrusten, drinken en evt. een asperientje. Serieuzer wordt het echter als je met hoofdpijn opstaat. Dan is het mogelijk een teken van hoogteziekte.

Slapeloosheid. Dit treedt doorgaans op in de eerste week op grote hoogte en gaat meestal vanzelf over. Goed slapen is een teken van acclimatisatie. Het gebruik van slaapmiddelen is af te raden omdat deze ademhalingsdepressies kunnen veroorzaken, en het optreden van hoogteziekte bevorderen.

Slechte eetlust, misselijkheid
Dit is een normaal verschijnsel. Hier geldt hetzelfde als voor slapeloosheid. Opmerkelijk is dat boven ca. 5500 m ieders eetlust langzaam afneemt. Misselijkheid en evt. overgeven kan een duidelijk teken van hoogteziekte zijn als het in combinatie met andere symptomen optreedt.

Algeheel malaise gevoel
Als de andere symptomen wat sterker worden en de persoon klaagt over zijn conditie (snel moe) dan moet je op gaan passen.

Onregelmatige ademhaling in de slaap
Op zichzelf is dit een onschuldig verschijnsel, dat bij bijna iedereen optreedt

Verlaagde urine afgifte
Indien de acclimatisatie goed verloopt treedt er tijdelijk een verhoogde urine afgifte op. Als het tegengestelde gebeurt kan dit wijzen op een gevaarlijke verstoring van de vochthuishouding (oedeem vorming!), en is het dus oppassen geblazen Te weinig drinken bevordert het optreden van hoogteziekte. Extra zout is meestal niet nodig. Teveel is zelfs schadelijk en heeft het zelfde effect op hoogte als te weinig drinken.

Licht oedeem op handen, voeten en gezicht ( vocht vasthouden)
M.n. oedeem op het gezicht in combinatie met hoofdpijn is een signaal van lichte hoogteziekte. Op zichzelf is het een onschuldig verschijnsel.

Ernstige symptomen zijn:

- Snel oververmoeid, kortademigheid
- Ophoesten van roze, roestkeurig slijm.
- Blauw achtige nagels en lippen.
- Verlies van coŲrdinatie, vewarring, hallucinaties geheugenverlies en
  verlammingsverschijnselen.
- Apatisch gedrag.

Er is maar ťťn remedie: DALEN!
In zeer ernstige gevallen, indien mogelijk, moet je naar 3500 m gaan. Het is in de praktijk echter niet altijd mogelijk om binnen 1 dag naar deze hoogte af te dalen; dan is het dalen wat je kan.

<- NAAR BOVEN


ZIEKTEN VIA VOEDSEL EN DRINKWATER

Het meeste komt Reizigersdiarree voor. Veel reizigers naar tropische gebieden(20 tot 50%) krijgen hiermee te maken.
Dat betekent: vaker en dunnere ontlasting dan men gewoonlijk heeft. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is diarree op reis bijna nooit het gevolg van "meer olijfolie" of "een ander klimaat". Verreweg de meeste reizigersdiarree wordt veroorzaakt door micro-organismen: bacteriŽn, virussen of parasieten, die men binnenkrijgt met wat men eet of drinkt.
Doorgaans begint reizigersdiarree plotseling met waterdunne ontlasting, vaak met buikkramp en misselijkheid, soms met overgeven. In de meeste gevallen is reizigersdiarree een vervelende, maar verder onschuldige ziekte, die niet langer dan 2 tot 3 dagen duurt. Soms echter voelt men zich flink ziek en duren de klachten langer, de ontlasting kan dan bloed of slijm bevatten en vaak heeft men er koorts bij.

Wat zijn de gevolgen van reizigersdiarree?
Reizigersdiarree is vervelend, maar meestal onschuldig. Als de diarree (en eventueel het overgeven) hevig is, kan het echter gevaarlijk zijn voor personen die slecht tegen vochtverlies kunnen, zoals kleine kinderen en bejaarden. Ook mensen met bepaalde chronische ziekten kunnen ernstige klachten krijgen bij reizigersdiarree.

Hoe voorkomt u reizigersdiarree?
Niet alle reizigersdiarree is te voorkomen, maar door u in de tropen aan een paar regels te houden is de kans kleiner:
- Drink geen ongekookt leidingwater en neem geen ijsblokjes in uw drank. Gekookt water of water uit ongeopende flessen met verzegelde dop zijn doorgaans veilig. Kook eventueel het water zelf of desinfecteer het zo nodig met waterzuiveringsmiddelen of een filter.
- Eet geen rauwkost of sla. Dit is vaak met besmet water gewassen.
- Let erop dat gerechten zoals vlees, vis, rijst en vooral ook schelp- en schaaldieren, goed doorbakken of gekookt zijn. Eet ze alleen als ze heet op tafel komen en vers bereid zijn.
- Schil al het fruit voor u het eet. Eet geen fruit dat door anderen geschild is.

Wat te doen bij reizigersdiarree?
Probeer gewoon te blijven eten en drinken - voor zover eventuele misselijkheid dat toelaat. "Vasten" om diarree te genezen helpt bij reizigersdiarree niet! Drink ORS als de diarree waterdun is.

ORS is een oplossing van zouten en suikers. Door ORS te drinken wordt het vocht in het lichaam beter vastgehouden dan wanneer men alleen water, thee of frisdrank drinkt. Ook remt het in veel gevallen de diarree. Het is verkrijgbaar in poedervorm, van diverse merken, bij drogist of apotheek (zonder recept). Het is volstrekt onschadelijk, ook voor zwangeren en kleine kinderen. Er is enig verschil in samenstelling tussen "kinder-ORS" en "volwassenen-ORS", maar voor reizigersdiarree is dat niet echt van belang. Los een zakje ORS volgens de gebruiksaanwijzing op in gekookt en afgekoeld water, of in flessenwater. Drink hiervan ongeveer een halve liter na iedere waterdunne ontlasting. Probeer ook bij misselijkheid en overgeven ORS te blijven drinken. Volg voor kinderen het doseringsschema in de verpakking.
Als u geen kant-en-klare ORS hebt kunt u het zelf maken door 18 gram suiker (= 8 klontjes) en 3 gram keukenzout (= 1 theelepel) op te lossen in 1 liter drink-water. Dit werkt bijna even goed als kant-en-klare ORS.

Als u veel last heeft van de diarree kunt u de klachten verminderen met "stopmiddelen" die loperamide bevatten. Adsorberende kool (Norit) heeft bij reizigersdiarree meestal weinig effect.

Ga naar een dokter als:
- Ondanks ORS tekenen van uitdroging zijn. Dit geldt in het bijzonder voor kleine kinderen en oudere personen.
- U bloed of slijm in de ontlasting ziet en dit niet na 1 ŗ 2 dagen over is.
- U koorts heeft (d.w.z. een temperatuur van meer dan 38ļ Celsius), die langer dan 24 uur duurt. Koorts in de tropen kan een teken zijn van ernstige ziekte.

Een goede vuistregel luidt: Peel it, boil it, cook it or forget it! (schil het,kook het, bak het of vergeet het!)


Hepatitis A
Hepatitis A is een ontsteking van de lever veroorzaakt door een virus. De verschijnselen zijn een gele huidskleur, bruine urine, lichte ontlasting, pijnlijke lever ( in de rechter bovenbuik), misselijkheid, braken, geen eetlust en hoofdpijn. In tegenstelling tot volwassenen, die maanden ziek kunnen zijn, hebben kinderen vaak weinig klachten van de ziekte. Zij zijn echter wel besmettelijk voor anderen. (denk bijvoorbeeld aan peuterscholen en crŤches).
Hepatitis A wordt vooral overgedragen via de voeding en besmet water. De ziekte komt in de meeste (sub)tropische landen veel voor. Ook bij reizen naar Turkije, Rusland en Marokko moet hier rekening mee worden gehouden.
Tegen hepatitis A kun je je beschermen dmv een vaccinatie. 14 dagen na de eerste vaccinatie ben je voor ťťn jaar beschermd. Door na een jaar nog een vaccinatie te halen is de bescherming daarna 25 jaar.
Er is geen behandeling tegen hepatitis A. Met rust zal de ziekte over het algemeen goed genezen.


Buiktyfus
Buiktyfus is een aandoening ,veroorzaakt door de Salmonellabacterie. Deze komt alleen bij de mens voor, en zit in de ontlasting van iemand die besmet is. Soms ook in de ontlasting van iemand die de ziekte heeft gehad. Besmetting ontstaat:
- Via voedsel of drank (water, koffie, limonade, enzovoort) dat door een drager van de tyfusbacterie is aangeraakt.
- Door het eten van onvoldoende gaar vlees, kip, eieren of ongekookte melk.
- Via bereid voedsel dat niet gekoeld is bewaard of verwerkt.
- Via water waarin etenswaren worden gewassen, dat niet streng gescheiden is van rioolwater dat besmet is met Salmonella typhi.
- De ziekte heerst vooral in streken waar de mensen hun handen minder vaak wassen en waar de kans groot is dat drinkwater met rioolwater in aanraking komt.

Verspreidingsgebied
Buiktyfus komt voor in vrijwel alle delen van de wereld, maar is in het westen zeldzaam. Gaat u naar een ontwikkelingsland? Tref dan voorzorgsmaatregelen. De laatste tien jaar is het risico van besmetting vooral groot in AziŽ, Afrika en Latijns-Amerika. Hoe minder ontwikkelt de streek, hoe groter het gevaar.

Symptomen
Wie met Salmonella typhi is besmet, kan na drie tot zeven dagen ziekteverschijnselen krijgen. Maar dat kan ook drie weken tot drie maanden duren. Sommige mensen krijgen geen last, maar zijn wel drager van de bacterie. Symptomen zijn:
- Hoge koorts.
- Gebrek aan eetlust.
- Hoofdpijn.
- Pijn in het lichaam.
- Griepachtige klachten.
- Huiduitslag (vlakke, roze plekjes).
- Harde stoelgang, soms diarree.
- Slapte.
- Braken.
- Spierpijn.
- Buikkrampen.

Afhankelijk van de bestemming, de reisduur, reisomstandigheden en persoonlijke omstandigheden verdient het aanbeveling u tegen buiktyfus te laten vaccineren. Laat U hierover door onze verpleegkundigen adviseren.
Een buiktyfus vaccinatie biedt een bescherming van 3 jaar.


Cholera
Cholera is een bacteriŽle ontsteking die overgedragen wordt door besmet water en voedsel. De kans om deze ziekte op te lopen is erg klein en kan voorkomen worden door de normale hygiŽnische maatregelen in acht te nemen, zoals bij reizigersdiarree beschreven. Een vaccinatie tegen cholera werkt slecht en kort en is daarom niet aan te raden. Toch zijn er nog landen die een choleravaccinatie eisen. Voor deze landen wordt er in het vaccinatiepaspoort een cholerastempel gezet zonder dat de prik gegeven wordt. "Cholera medically not indicated".

<- NAAR BOVEN


DIFTERIE-TETANUS-POLIO

Difterie
Difterie komt gelukkig ons land niet meer voor, maar in veel vakantiebestemmingen nog wel. Wanneer er besmetting optreedt, kan de keel ernstig kan opzwellen, waardoor de ademhaling wordt bemoeilijkt. Als deze gifstoffen in het bloed komen, kan een ernstige ontsteking van het hart ontstaan, waaraan u zou kunnen overlijden. Daarnaast kan de bacterie een ontsteking van de huid veroorzaken. Deze vorm is minder ernstig.

Tetanus
Tetanus komt wereldwijd voor. De tetanusbacterie kan zich in straatvuil, aarde, mest of stof bevinden. De bacterie zelf is niet gevaarlijk voor de mens, maar wel een gifstof (toxine)die zij afscheidt. Deze krachtige gifstof blokkeert de werking van bepaalde zenuwen en veroorzaakt zo ongecontroleerde krampen van de spieren.
De incubatietijd ligt tussen 2 dagen en een paar weken. Hoe sneller de symptomen beginnen, hoe slechter de prognose is. Vaak begint het met stijfheid van een kaakspier (vandaar de naam kaakklem) hetgeen kan verergeren tot pijnlijke spierkrampen-spasmen. Er worden steeds meer spieren aangetast, opvallend is dat de handen en voeten gespaard blijven. Slik-en ademhalingsproblemen maken de toestand zeer ernstig.

Kinderverlamming (poliomyelitis)
Het poliovirus wordt overgedragen van mens op mens via de ontlasting of door ontlasting besmet voedsel en/of drinkwater. Polio komt nog voor in gebieden met minder goede hygiŽnische omstandigheden. Dit geldt met name voor AziŽ en Afrika. Besmetting net het poliovirus kan verlamming van de spieren veroorzaken die soms van blijvende aard kan zijn.

Gelukkig bestaat er een vaccinatie om deze ziektes te voorkomen:
de DTP = Difterie-Tetanus-Polio vaccinatie.
Deze vaccinatie is aan de meeste mensen die na 1950 geboren zijn op de kinderleeftijd gegeven (als DKTP) via het Rijksvaccinatieprogramma. Een herhalingsvaccinatie wordt elke 10 jaar aanbevolen. Als men nooit eerder deze vaccinaties heeft gehad is het verstandig om een volledige serie van 3 injecties toegediend te krijgen.