Zwanger op reis

 

Het ReisVaccinatie Centrum zal proberen de zwangere reiziger een advies te geven of de reis of het verblijf in de (sub)tropen wel verantwoord is.

In een aantal gevallen zal een negatief reisadvies moeten worden gegeven, hoewel de eindbeslissing altijd bij de reiziger zelf ligt. Voorkeursperiode is reizen tussen de 16e en de 27e week.

Gaat U toch op reis, bedenk dan het volgende:

Reisverzekering
Het is belangrijk om te weten of de complicaties van de zwangerschap door de reisverzekering worden gedekt. Vrijwel alle verzekeringen sluiten in hun reisverzekering onkosten ten gevolge van zwangerschap uit na het begin van de 9e maand.

Vliegen
De meeste luchtvaartmaatschappijen bieden tot de 36e week hun vliegtickets aan. Tussen de 36-38 weken houden de meeste maatschappijen een beperking van de reisduur aan tot Max. 4 uur.

Tijdens de vlucht
De luchtvochtigheid in de cabine is 8%. Zwangeren dienen dus extra veel te drinken. In verband met verhoogd risico op trombose moeten zwangeren zeer regelmatig bewegen (gangstoel, elk uur 15 min bewegen). Stoelriem laag over het bekken.

Vaccinaties
Tijdens een zwangerschap werkt uw afweersysteem minder en reageert uw lichaam minder op de vaccinatie. Toch is enige bescherming beter dan geen bescherming. De zogenoemde "levende vaccinaties" mogen niet worden gegeven tijdens de zwangerschap, de andere vaccinaties wel. Het betekent dat bij elke zwangere vrouw voor elk vaccin het risico dat de moeder loopt afgewogen moet worden tegen een eventueel risico voor de foetus.

Zuurstof tekort
Zwangeren moeten ervoor waken zuurstof tekort te krijgen. Duiken en trekken op grote hoogte zijn dus zeker niet aan te raden!

Infectieziekten
Voor zwangere vrouwen geldt nog meer dan voor anderen dat ze zich in de tropen moeten beschermen tegen infectieziekten. Ze zijn er ook veel gevoeliger voor en ze kunnen ook in een aantal gevallen heftiger verlopen. Alle met koorts verlopende ziekten gaan gepaard met een hoger risico op miskraam of vroeggeboorte. Enkele infectieziekten zijn zelfs schadelijk voor de vrucht.

Malaria
Malaria is een ernstige bedreiging voor de zwangerschap!
Ons advies luidt dan ook altijd: Overweeg goed of U een reis naar een malariagebied wel of niet moet maken.
Veel anti-malariatabletten zijn niet toegestaan tijdens de zwangerschap. Deet, als muggenwerend middel, mag slechts gegeven worden tot een percentage van 20 procent en gebruik ze niet te veel. Was het middel af zodra u in een muggenvrije ruimte (slaapkamer) komt.

Bevallen in een het buitenland?
In een aantal landen zijn de voorzieningen voor zwangere vrouwen ver beneden het niveau dat wij verwachten. Vrouwen met een voorgeschiedenis met zwangerschapsproblemen adviseren we deze landen te vermijden. Ook al hebben sommige landen wel goede voorzieningen, dan toch dient men zich wel af te vragen of men hier wel wil bevallen en of men er eventueel verloskundige adviezen/controles kan krijgen. Verstaat men de taal? Kun je met problemen evetueel makkelijk weer naar huis? Denk ook aan Hepatitis-B vaccin, als je in de tropen zou kunnen bevallen, in verband met controles, risico's met vuile instrumenten en bloedrisico's.